h1

Pentru cine lucram?

29/01/2009

Ma uit in jur si nu ma pot obisnui cu anumite lucruri. Ma intalnesc cu multi oameni tineri si discutam verzi si uscate. Ajungem si la capitolul job, companie, colegi de serviciu etc.

Din ce in ce mai multi oameni tineri isi doresc un singur lucru, au ca obiectiv suprem un SERVICIU LA STAT. Zilele trecute intr-un grup de prieteni s-a aciuat si un individ ciudat pe care nu-l cunoscusem inainte. Dintr-una in alta omul ne spune plin de emfaza ca urmeaza un master intr-o institutie de invatamant care tine de Serviciul Roman de Informatii (S.R.I.) si ca dupa finalizarea acestuia va ramane angajat in cadrul acestuia. Il privesc lung si blazat. Nu am niciun chef sa intru intr-o discutie cu el.

Dupa care ne intreaba pe toti ce parere avem despre recenta lege privitoare la stocarea datelor electronice. Cineva ii spune ca „legea este o porcarie” . Individul se lanseaza intr-o pledoarie in favoarea legii, insinuand ca cei de la masa sunt niste ignoranti. Nu vedem beneficiile reale ale acestei legi care ne-ar putea salva dintr-o infinitate de situatii ipotetice pe care nu am dori sa le traim (evident, exemplul cel mai facil este cel legat de atentatele teroriste).

Vorbeste sigur pe el, convingator. Nu are dileme, nu are semne de intrebare, este inca un detinator al Adevarului absolut.

In urma cu 5 ani am absolvit facultatea. Dupa cativa ani m-am intalnit cu cativa colegi. 80% dintre ei lucrau in instutitii de stat sau in organizatii finantate din bugetul public. Statisticile oficiale referitoare la forta de munca din Romania spun ca in sectorul privat din Romania lucrau in octombrie 2008 (azi cifra este pe cale sa se schimbe) aproximativ 1.500.000 de angajati. In sectorul finantat din bugetul de stat lucrau 2.500.000 de persoane. Mai adaugati la acestia aproximativ 4.000.000 de pensionari. Cum suna?

Dupa parerea mea, suna infricosator. 1.500.000 de angajati si angajatorii lor sustin 6.500.000 de persoane dependente de bugetul de stat. Este probabil o chestiune de timp pana cand Romania va intra in incapacitate interna de plata. Sunt convins ca la momentul respectiv, cei mai vocali vor fi cei care azi lucreaza „la stat”.

P.S. Stiati ca angajatii statului, care aplica pentru un credit la orice banca din Romania, au cel mai bun scoring, adica in sistemul complex, sofisticat si impersonal de management al riscurilor ei beneficiaza de cea mai mare incredere?

Reclame

4 comentarii

  1. Foarte bine zis D-le Staiculescu si, mai ales, foarte bine scris!


  2. Suna infricosator dar, deloc surprinzator. Nu te poti astepta ca intr-o tara unde diversi domni suspina inca dupa siguranta traiului comunist sa existe idealuri de cariera bazate pe performanta sau vise antreprenoriale. Suntem inca subscrisi unei mentalitati colectiviste. Ma intreb daca personajul/personajele despre care vorbesti apreciaza inca valoarea inestimabila a „clasicelor” bibelouri.


  3. Well, cei care lucrează la stat încă nu au trecut şi prin privat să vadă diferenţa. Practic nu poţi compara un angajator corect cu statul, posibilitaăţile pe care ţi le oferă un job la privat sunt enorme în comparaţie cu ce îţi oferă statul.


  4. Monşer, esti fascist.Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: